Filet rybny w sosie grzybowym
Nigdy nie sądziłam, że takie
połączenie jak ryba i grzyby zda egzamin. Jakże bardziej mylnego podejścia nie
mogłam mieć :) Całkiem z przypadku, jak większość moich kulinarnych dań,
powstał ten obiad w któreś popołudnie. Sprzątając w kuchennej szafce, takiej
typowo spożywczej, natknęłam się na grzyby z polskich zbiorów mojej mamy, a że
rybę miałam już wyciągniętą i gotową do obróbki, to sobie pomyślałam czemu nie!
Potrzebne składniki:
25g suszonych grzybów
2 filety ryby (w moim przypadku Basa z Lidla)
2 ząbki czosnku
1 cebula
150ml śmietany 30%
2 torebki ryżu
buraczki (gotowane buraki z Lidla)
Przyprawy:
sól, pieprz, koper suszony, ziele angielskie
mielone,
gałka muszkatołowa, czosnek granulowany,
słodka papryka w proszku, czosnek w płatach,
kurkuma
Przygotowanie
Pierwsze co musisz zrobić to sparzyć suszone
grzyby. Ja wsypałam swoje do miski i zalałam wrzątkiem wody, przykryłam
talerzykiem i zostawiłam na około 3 godziny. Rybę kroje w niewielkie kwadraty,
przyprawiam pieprzem i solą oraz skrapiam odrobiną soku z cytryny. Tak
przygotowaną rybę odstawiam również na około 3 godziny. Gdy moje grzyby są już gotowe
odcedzam je za pomocą durszlaka. Cebulę kroję w niewielką kostkę i podsmażam na
łyżeczce masła. Dodaję drobno pokrojone grzyby, wciskam dwa ząbki czosnku,
przyprawiam solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Podsmażam wszystko kilka
minut. W między czasie gotuję ryż. Do wody dodaję odrobinę soli i łyżeczkę
kurkumy, dzięki temu produkt zmieni swój kolor na intensywnie żółty - co możesz
zobaczyć na zdjęci.
Wracamy teraz do produktów na patelni, zmniejszam
moc grzania na minimum i do gotowych grzybów z cebulką wlewam śmietanką 30%. Przyprawiam solą, pieprzem, odrobiną ziela angielskiego oraz gałką
muszkatołową. Do tak przygotowanej bazy sosu kładę na wierzch moją rybę.
Dorzucam pięć płatków suszonego czosnku i pozostawiam pod przykryciem
około 10 minut. Gdy upewniam się, że moja ryba jest już gotowa, posypuję
wszystko koperkiem suszonym (pół łyżeczki) Możesz dodać świeży koper drobno
posiekany, smak będzie bardziej wyrazisty. Ja takiego w danym momencie nie
posiadałam więc i poratowałam się koprem suszonym. Szczypta granulowanego
czosnku i prawie gotowe. A kiedy będzie gotowe? Gdy śmietanka się zredukuje i
sos nabierze gęściejszej konsystencji.
Buraczki gotowane z Lidla - w opakowaniu jest
około 4/5 sztuk Miksuję je w blenderze z odrobiną pieprzu i soli dodając pól
łyżki octu. Tak przygotowane są wspaniałym dodatkiem do wielu dań. Swoją drogą
wykorzystuje je również do barszczu, który bardzo lubimy.
I dziś to by było na tyle Kochani, do następnego :) <3
Komentarze
Prześlij komentarz
Jestem bardzo wdzięczna za pozostawienie komentarza 😊