Leczo z pieczonymi ziemniaczkami
Jednogarnkowe dania, czy też dania
przygotowywane w jednej patelni są tymi, które należą do moich ulubionych. Samo
leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej i jest to bardzo prosta potrawa z
połączonych ze sobą kilku składników. W mojej wersji występuje smażona na
smalcu kiełbasa, do której stopniowo dokładam poszczególne warzywa. Ważna
informacja – nie duszę tej potrawy! Wszystkie składniki podsmażam w
kilkuminutowych odstępach. Więcej na ten temat dowiesz się z przepisu, który
dzisiaj dla Ciebie przygotowałam.
4 kiełbasy,
2 papryki (żółta i czerwona),
5 pieczarek,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 i ½ cukinii,
4 ziemniaki,
Przyprawy jakich użyłam do tego dania:
Sól, pieprz mielony
Słodka czerwona papryka,
Smalec, olej,
Przyprawa do ziemniaków i frytek
Przygotowanie:
Dziś podzieliłam przygotowanie posiłku na
dwa etapy, zważywszy na fakt, iż to ziemniaczki będą potrzebowały więcej czasu
na dojście w piekarniku. Tak też nimi zajęłam się na początek. Obrane i umyte
ziemniaki pokroiłam w kawałki – kostkę większą niż ziemniaki krojone do zupy.
Dodałam dwie łyżki oleju i posypałam całość przyprawą do ziemniaków i frytek firmy
Prymat (uwaga to nie jest sponsorowane, większość moich przypraw w domu jest z
tej firmy)
Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do
pieczenia. Moje przyprawione ziemniaczki przełożyłam na tę blachę i wstawiłam
do nagrzanego piekarnika 200stopni na około 35 minut. Podczas przyprawiania
ziemniaków na dnie oddzieliła się woda i olej, wszystko to wylałam również na
blachę. 10 minut przed końcem pieczenia, upewniam się czy ziemniaki są już
miękkie. Posypuje je solą i pozostawiam jeszcze w piekarniku podkręcając jego
moc do maximum – dzięki temu nabiorą chrupkości.
Etap drugi to przygotowanie dania głównego –
leczo w akcji.
Kiełbasę pokroiłam w pół a następnie w pół księżyce.
Wrzuciłam na rozgrzaną patelnie, na której roztopiłam odrobinę smalcu. Pod
koniec smażenia wcisnęłam dwa ząbki czosnku na około 3 minuty, tak by ten się zarumienił.
Żółtą i czerwoną paprykę wraz z cebulą pokroiłam w dużą kostkę i dorzuciłam na
patelnię by wszystko razem podsmażyć przez co najmniej 10 minut. W między
czasie przygotowałam cukinię i pieczarki, które zostały pokrojone również na
większą kostkę i dołożyłam na patelnię. Wszystkie składniki połączyłam ze sobą
przyprawiając solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Smażyłam jeszcze przez
15 minut na średniej mocy grzania kuchenki. Przez cały ten czas moja patelnia
była bez przykrywki – nie chciałam dusić swojej potrawy.
Ziemniaki w piekarniku były gotowe w tym
samym czasie co leczo. Całość przygotowania tego dania zajęła mi około 40 minut.
Oczywiście leczo te możesz podać z pieczywem chrupkim lub bez niczego, wszystko zależy od Twoich upodobań. Smacznego! 😊
Komentarze
Prześlij komentarz
Jestem bardzo wdzięczna za pozostawienie komentarza 😊