Spaghetti bolognese || Szybki i łatwy przepis
Hallo, hallo czy są tutaj jacyś miłośnicy kuchni
włoskiej? Mam dla Was dzisiaj danie łatwe i szybkie do ugotowania –
spaghetti bolognese. Obiecuję, że z jego przygotowaniem nie będzie miał
problemu nawet początkujący kucharz amator, władający nożem i widelcem w
domowym zaciszu, a i każde dziecko skusi się na tak przyrządzony makaron. W
takim razie bez zbędnego przeciągania zapraszam na dalszą część 😊
Potrzebne
składniki:
400
gram mięsa mielonego
500
gram passata pomidorowa
cebula
2
ząbki czosnku
tarty
ser mozzarella
sól
i pieprz
czerwona
słodka papryka
pół
łyżeczki cukru
suszone
oregano
świeża
bazylia lub opcjonalnie suszona
makaron
spaghetti
Przygotowanie:
Cebulę
kroję w większą kostkę i podsmażam na odrobinie masła, po kilku minutach
podlewam lekko wodą, zmniejszam gaz i pozostawiam pod przykryciem by się
poddusiła. Następnie dodaję mięso, które kilka godzin wcześniej przyprawiłam solą,
pieprzem i czerwoną słodką papryką. Smażę do momentu aż mięso będzie gotowe.
Następnie prażę je, by rozpadło się na drobne kawałeczki. To jest wyłącznie
moje upodobanie, jestem zwolenniczką bardzo drobnego mięsa w tym sosie. Całość
zalewam passatom pomidorową. Przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Dodaję pół
łyżeczki cukru by zredukować kwasowość passaty. Jeśli posiadasz świeżą bazylię
możesz wrzucić kilka jej listków do środka. Wyłączam palnik po około 5
minutach, w tym czasie wciskam dwa ząbki czosnku do środka, dodaję około 1/4
łyżeczki suszonego oregano i pozostawiam pod przykryciem na następne 5
minut.
Ugotowany
makaron wykładam do miseczki, dodaję jeszcze ciepły sos i posypuję odrobiną
sera mozzarella. Całość dekoruje listkami bazylii i możemy podawać. Daję
gwarancję, że każde dziecko będzie zajadać się tak przygotowanym spaghetti
bolognese ;)
Smacznego
😊
Komentarze
Prześlij komentarz
Jestem bardzo wdzięczna za pozostawienie komentarza 😊