Placuszki z marchewki i cukinii wraz z sosem czosnkowym
Witajcie Kochani! Dzisiejszy przepis na
placuszki z marchewki i cukinii został zainspirowany od pewnej dziewczyny,
którą zaczęłam obserwować na Instagramie. Co prawda nie jest to typowe
odzwierciedlenie Jej przepisu, ale ta przekąska powstała dzięki niej właśnie.
Pierwotna wersja tego przepisu zamiast cukinii i pora posiada pietruszkę i
bodajże jest tam też mleko, ale w moim przypadku ominęłam je. Generalnie dużo
moich pomysłów na dania rodzi się w momencie, w którym przeglądam różne konta
czy blogi kulinarne. Tu coś zobaczę, tam coś podglądnę, połączę w głowie i tworzę
w kuchni. Tak to właśnie wygląda.
Placuszki z marchewki i cukinii wraz z
sosem czosnkowym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na samym początku
zabrałam się za zrobienie sosu. Lubię, gdy ten jest wyrazisty w smaku. Zawsze
najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy czosnek przejdzie swoim aromatem
pozostałe składniki
SOS CZOSNOWY
3 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu,
8 ząbków czosnku (+/-)
½ łyżeczki koperku suszonego
Sól, pieprz i kilka kropli soku z cytryny
Wymienione składniki umieszczamy w
miseczce, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem mieszamy i
odstawiamy na bok. Ten sos przygotowuję zawszę w takim samym schemacie, czasami
różni się jedynie wielkością poszczególnych porcji, a wszystko to zależy od tego,
ile sosu czosnkowego planuję zrobić.
PLACUSZKI Z MARCHEWKI I CUKINII
1 cukinia,
4 marchewki,
Pół pora,
2 jajka,
3 łyżki mąki,
Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Por pokroić w drobne paseczki. Wszystko umieścić w misce. Dodać jajka,
mąkę i przyprawić pieprzem, solą oraz zielem angielskim według uznania. Dokładnie
wymieszać łącząc ze sobą wszystkie składniki. Smażyć na rozgrzanym oleju
nakładając jedna dużą łyżkę powstałej mieszanki na patelnie. Coś na styl
placków ziemniaczanych.
Smacznego! :)
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Jestem bardzo wdzięczna za pozostawienie komentarza 😊