Placuszki z marchewki i cukinii wraz z sosem czosnkowym


Witajcie Kochani! Dzisiejszy przepis na placuszki z marchewki i cukinii został zainspirowany od pewnej dziewczyny, którą zaczęłam obserwować na Instagramie. Co prawda nie jest to typowe odzwierciedlenie Jej przepisu, ale ta przekąska powstała dzięki niej właśnie. Pierwotna wersja tego przepisu zamiast cukinii i pora posiada pietruszkę i bodajże jest tam też mleko, ale w moim przypadku ominęłam je. Generalnie dużo moich pomysłów na dania rodzi się w momencie, w którym przeglądam różne konta czy blogi kulinarne. Tu coś zobaczę, tam coś podglądnę, połączę w głowie i tworzę w kuchni. Tak to właśnie wygląda.

Placuszki z marchewki i cukinii wraz z sosem czosnkowym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na samym początku zabrałam się za zrobienie sosu. Lubię, gdy ten jest wyrazisty w smaku. Zawsze najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy czosnek przejdzie swoim aromatem pozostałe składniki

SOS CZOSNOWY
3 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu,
8 ząbków czosnku (+/-)
½ łyżeczki koperku suszonego
Sól, pieprz i kilka kropli soku z cytryny

Wymienione składniki umieszczamy w miseczce, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na bok. Ten sos przygotowuję zawszę w takim samym schemacie, czasami różni się jedynie wielkością poszczególnych porcji, a wszystko to zależy od tego, ile sosu czosnkowego planuję zrobić.

PLACUSZKI Z MARCHEWKI I CUKINII
1 cukinia,
4 marchewki,
Pół pora,
2 jajka,
3 łyżki mąki,
Sól, pieprz i mielone ziele angielskie


Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w drobne paseczki. Wszystko umieścić w misce. Dodać jajka, mąkę i przyprawić pieprzem, solą oraz zielem angielskim według uznania. Dokładnie wymieszać łącząc ze sobą wszystkie składniki. Smażyć na rozgrzanym oleju nakładając jedna dużą łyżkę powstałej mieszanki na patelnie. Coś na styl placków ziemniaczanych. 

Smacznego! :)

Komentarze

instagram @karellauk

Copyright © Karella