Obiad w pół godziny - to proste!
Tagliatelle z kurczakiem w sosie
śmietanowym z pieczarkami i ziołami. Nazwa może złudnie podpowiadać, że to
danie jest bardzo skomplikowane do wykonania. Ale nic bardziej mylnego! To
prosta potrawa do przygotowania w 30 minut w zaciszu własnej kuchni. A
produkty, których będziesz potrzebował są następujące:
2 kurze piersi
4 duże pieczarki
2 ząbki czosnku
4 liście bazylii
Garść koperku
Ok 20cm pora
Śmietana 30%
5 kulek makaronu Tagliatelle
Olej, sól, pieprz, papryki słodka czerwona

Krok I Pierś kroimy w
kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i łyżką oleju. Całość
mieszamy tak by przyprawy obtoczyły każdy kawałek mięsa. Pozostawiamy na kilka
minut a w tym czasie przygotowujemy resztę składników. Pieczarki kroimy w
cienkie plastry a por w talarki. Listki bazylii siekamy drobno.
Krok II Na rozgrzaną
patelnię przekładamy nasze mięso. Smażymy do zarumienienia się z każdej ze
stron. Następnie wrzucamy por i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy
pieczarki wraz z bazylią i pozostawiamy pod przykryciem na małym ogniu.
Krok III Nastawiamy wodę na
makaron. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Krok IV Do
naszej patelni z mięsem i pozostałymi składnikami wlać około 300ml śmietanki
30%. Doprawić pieprzem, solą, koperkiem i dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi
przez praskę. Pozostawić na wolnym ogniu do momentu zredukowania się śmietany.
Życzę smacznego! 😊

Komentarze
Prześlij komentarz
Jestem bardzo wdzięczna za pozostawienie komentarza 😊