Obiad w pół godziny - to proste!

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym z pieczarkami i ziołami. Nazwa może złudnie podpowiadać, że to danie jest bardzo skomplikowane do wykonania. Ale nic bardziej mylnego! To prosta potrawa do przygotowania w 30 minut w zaciszu własnej kuchni.  A produkty, których będziesz potrzebował są następujące: 

2 kurze piersi

4 duże pieczarki

2 ząbki czosnku

4 liście bazylii

Garść koperku

Ok 20cm pora

Śmietana 30%

5 kulek makaronu Tagliatelle

Olej, sól, pieprz, papryki słodka czerwona

Krok I Pierś kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i łyżką oleju. Całość mieszamy tak by przyprawy obtoczyły każdy kawałek mięsa. Pozostawiamy na kilka minut a w tym czasie przygotowujemy resztę składników. Pieczarki kroimy w cienkie plastry a por w talarki. Listki bazylii siekamy drobno.

Krok II Na rozgrzaną patelnię przekładamy nasze mięso. Smażymy do zarumienienia się z każdej ze stron. Następnie wrzucamy por i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pieczarki wraz z bazylią i pozostawiamy pod przykryciem na małym ogniu.

Krok III Nastawiamy wodę na makaron. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Krok IV Do naszej patelni z mięsem i pozostałymi składnikami wlać około 300ml śmietanki 30%. Doprawić pieprzem, solą, koperkiem i dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Pozostawić na wolnym ogniu do momentu zredukowania się śmietany.

 

Życzę smacznego! 😊


 



Komentarze

instagram @karellauk

Copyright © Karella