Szybkie i efektowne przekąski

Witajcie Kochani, dziś mam dla Was wpis nieco inny niż dotychczas. Sezon spotkań trwa. Lato jeszcze w pełni. Każdy z nas posiada swoje sprawdzone sposoby, aby szybko przygotować dania lub przekąski, które zachwycą naszych gości.

W ramach współpracy z osobami, które prowadzą również blog i konta kulinarne na Instagramie, przygotowaliśmy dla Was wspólnie ten oto post. Znajdziecie tutaj 6 różnych szybkich i efektownych przekąsek na letnie spotkania ze znajomymi. Bo kto z Nas nie lubi dobrze podjeść, gdy dookoła klimat i atmosfera w doborowym towarzystwie trwa. Nie przeciągając dłużej, zapraszam do dalszej lektury.


NIBY ZAPIEKANE KANAPECZKI

Ja mam dla Was dzisiaj hit mojej ostatniej imprezy. Zniknęły nawet nie wiem, kiedy. Nim się obejrzałam a cała bagietka została pochłonięta ze smakiem przez przybyłych gości. Tym przepisem podzieliła się ze mną moja dobra koleżanka, której bardzo za to dziękuję.

Specjalnie nazwałam je „niby zapiekanymi”, bo dzięki użytym składnikom goście myśleli, że użyłam piekarnika, aby je zrobić. Co jest absolutnie nieprawdą. Nie sprawiły mi większego wysiłku a całość można ogarnąć w 15minut. Chyba, że kupisz więcej bagietek 😉

Składniki:

1 długa świeża bagietka

300g sera w całości

2 łyżki majonezu

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, mielona słodka papryka

Opcjonalnie – niewielkie ilości rzodkiewki, ogórka zielonego, szczypioru czy pomidora koktajlowego.

Ser zetrzeć na małych oczkach tarki, dodać majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić niewielką ilością soli. Pieprz i papryki użyj według uznania. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie pokrój bagietkę nieco pod skosem na malutkie kanapeczki. Uzyskaną pastą posmaruj swoje kromeczki i udekoruj wspomnianymi warzywami. Kilka plastrów rzodkiewki czy pomidora sprawi, że nasza przekąska będzie jeszcze apetyczniej wyglądać. Majonez z serem tworzą złudne wrażenie zapieczonych w piekarniku. Gwarantuję, że skradną kubki smakowe Twoich znajomych! 

KOTLET NA RAZ

Mini kotleciki mielone sprawdzą się idealnie, jeśli wiemy, że w towarzystwie znajdą się miłośnicy mięsa 😊 Co prawda są nieco czasochłonne – bo kto w mgnieniu oka ukręci malutkie kuleczki, ale jeśli dojdziesz do wprawy może zając Ci to niewiele czasu. Podawane z sosem czosnkowym będą strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

300 g mielonej łopatki lub szynki

1 jajko

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, mielona czerwona papryka, majeranek – dużo majeranku.

Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć za pomocą dłoni – zawsze robię to w ten sposób, wtedy mam całkowitą pewność, że użyte przyprawy połączyły się dokładnie z mięsem. Soli, pieprzu oraz papryki dodajemy według własnego uznania. Natomiast majeranku bym nie szczędziła 😊 Następnie turlamy w dłoni tak by nadać odpowiedni kształt. Wszystkie kotlety smażymy na niewielkiej ilości oleju bez użycia panierki. W tym przypadku całkowicie wykluczam bułkę tartą z przepisu.

SOS CZOSNKOWY

3 łyżki jogurtu naturalnego,

2 łyżki majonezu,

8 ząbków czosnku (+/-)

½ łyżeczki koperku suszonego

Sól, pieprz i kilka kropli soku z cytryny

Wymienione składniki umieszczamy w miseczce, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na bok. Ten sos przygotowuję zawszę w takim samym schemacie, czasami różni się jedynie wielkością poszczególnych porcji, a wszystko to zależy od tego, ile sosu czosnkowego planuję zrobić.


Czas na przepisy moich współautorów dzisiejszego wpisu


TO.MOSZ.DOBRE – blog prowadzony przez sympatyczną Gosię. Jej przepisy wydają się być smaczne i proste do wykonania. Miłośniczka pieczenia. Na blogu Gosi znajdziecie, przepisy które wydają się być jakże banalne a za razem okraszone kolorowymi zdjęciami.

''Okres chipsów, coli i tanich napojów alkoholowych, byle woltaż się zgadzał mam już za sobą. Kiedyś paczką znajomych co chwilę się widzieliśmy, dobry widok na wodę, gorące wieczory i mnóstwo komarów, które nam nie przeszkadzały. Minęło kilka lat od takich młodzieńczych czasów, niestety wir pracy i obowiązków w świecie dorosłych nie pozwala na częste spotkania. To też, kiedy mam się widzieć ze znajomymi, staram się jakoś ciekawiej do tego przygotować, oczywiście na tyle ile mam czas, czyli niezbyt wiele, dlatego wlatują zawsze szybkie przekąski, z tego co mam akurat pod ręką. Więc zapraszam po przepisy ♥️''

TALERZOWA SAŁATKA

- Dowolna sałata - garść (w moim przypadku to była masłowa)
- 2 łyżki pokrojonej czerwonej cebuli
- 1 pomidor
- półśredniego ogórka
- szczypta szczypiorku
- 70 g. Twarogu półtłustego
- 50 g. Słonecznika solonego obtoczonego w papryce słodkiej


Wszystkie warzywa kroimy. Rozkładamy sałatę na duży talerz i dokładamy resztę warzyw, rozdrabniamy palcami twaróg i kładziemy na górę sałatki.

Sos:
1 łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu
sól, pieprz do smaku
Polewamy tuż przed podaniem sałatkę.

Smacznego! 

OWOCE POD KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ
150 g. mąki pszennej
50 g. cukru pudru
100 g. masła
50 g. musu kokosowego lub śmietanki kokosowej
Dowolne owoce ok. 200 g.
W moim przypadku to borówki.


Owoców myjemy, odstawiamy do wysuszenia. Mąkę i cukier puder mieszamy. Kroimy masło na kostkę i dodajemy razem z musem kokosowym do reszty składników zagniatając ciasto. Piekarnik nastawiamy na ok. 160 stopni. Owoce przekładamy do foremek lub jednej blaszki i zasypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 20 min. lub do zarumienienia kruszonki.

Zostawiamy do ostygnięcia lub jemy jeszcze lekko ciepłe

Smacznego!


O_kuchnia_mac jak sami o sobie piszą „Stary gotuje, wręcz czaruje a ona konsumuje” profil na Instagramie o bardzo oryginalnej nazwie, który prowadzi wspólnie para. Przygotowali dla Was pieczywo serowo - czosnkowe oraz hummus :)

CHLEBEK SEROWO CZOSNKOWY DO GRILLA

''Mamy dla Was mega dodatek do grilla, który znika ze stołu szybciej niż soczysta karkóweczka! Wiem, że padły teraz mocne słowa, bo cóż może być lepsze niż karkówka prosto z grilla, ale uwierzcie mi… i przygotujcie od razu dwa bochenki 😊''

Przepis:
Bochenek krojonego chleba (chyba, że chce Ci się kroić)
Masło
Czosnek (ile lubicie…)
Zielona cebulka
Potarty na drobnych oczkach ser
Sól, pieprz, oregano

Masło, czosnek, zieloną cebulkę i ser mieszacie razem, tworząc mega zarąbiste masło czosnkowe z serem i zieloną cebulką! I oczywiście przyprawy wedle uznania. Tym fit smarowidłem przekładamy krojony chleb, zawijamy to cudo w sreberko i wkładacie do pieca na jakieś 30 minut, 200 stopni z opcją termoobiegu.
Wszystko oczywiście zależy od piekarnika… najlepiej co jakiś czas sprawdzać czy górna część chlebka lekko chrupie, kiedy dotykacie palcem
😊

Rezultat na zdjęciach, zniknie szybciej niż powiecie „smacznego”! 😊
U nas to hit!

BÓB - HUMMUS

''Dip nie tylko na bazie śmietany. Hummus - niekoniecznie z tahini 😉 Czy my będziemy znowu fit?''

Składniki:
1 puszka cieciorki
aquafaba (woda z puszki) zależy na jakiej konsystencji nam zależy
1 ząbek czosnku
2 łyżki cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
 

Cieciorkę przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny oraz aquafabe (możesz dodawać stopniowo). Wszystko zmiksuj na gładką masę.

- dodaj swoje ulubione przyprawy, a zmienisz smak hummusu

Z paluchami chlebowymi smakuje wyśmienicie, ale hummus otulony surowymi warzywami również się sprawdzi!



Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis przypadł Wam do gustu, a podrzucone przez nas przepisy zostaną wykorzystane w najbliższym czasie. Koniecznie podzielcie się w komentarzu Waszymi sprawdzonymi sposobami na szybkie przekąski, którymi raczycie swoich bliskich i znajomych podczas imprez 😊

Wpis został przygotowany z osobami prowadzącymi konta kulinarne na Instagramie oraz piszące własne blogi. . Zdjęcia do przekąsek – są autorstwa każdej z osób, dzielącej się swoim przepisem. Autorów 4 pozostałych przepisów znajdziecie pod tymi nazwami, wystarczy kliknąć poniżej

TO.MOSZ.DOBRE - blog

TO.MOSZ.DOBRE - intagram

O_kuchnia_mac - instagram

Komentarze

instagram @karellauk

Copyright © Karella