Ziołowy chlebek do rwania

Ostatnie wieczorne poczynania w kuchni zaowocowały chlebkiem ziołowym do rwania 😍Przepis został podpatrzony w Internecie, ale nie jest odzwierciedleniem 1:1. Zmodyfikowałam proporcje i uważam, że są one idealne. Ciasto drożdżowe jeszcze nigdy nie wyszło mi tak puszyste i elastyczne zarazem. Dzielę się przepisem, bo to idealny dodatek do lekkich sałatek lub jako przekąska na stół, gdy w domu goście 👌 Ja często podaję bagietki czosnkowe te kupne, ale coś czuję, że będzie zmiana ️ Przyznacie, że wyszedł genialnie 😏



Składniki na masło ziołowe

3zabki czosnku

Garść pietruszki

Garść kopru

Łyżeczka suszonego oregano

150/200g maska 

Szczypta soli

Pietruszkę, koper i bazylię szatkuje bardzo drobno. Masło powinno być w temperaturze pokojowej tak by idealnie połączyło się ze wszystkimi wspomnianymi ziołami. Przyprawiamy solą i dokładnie na mieszam łącząc wszystko w jednolitą masę.


Składniki na ciasto

400 g mąki 

300ml ciepłej wody

8g drożdży suchych

Łyżeczka soli 

Łyżeczka cukru

Łyżka oliwy

 

◾ Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę i odstawić na 45minut aż ciasto wyrośnie.

◾ Po tym czasie zagnieść raz jeszcze, rozwałkować na prostokąt o grubości około 0.5cm

 Posmarować całość naszym masełkiem ziołowym i kroić wzdłuż na 3cm paski.

◾ Każdy z pasków złożyć jak harmonijkę i włożyć pionowo do blaszki z papierem do pieczenia

◾ Do piekarnika 180stopni 25 minut 


Podawaj na ciepło lub zimno w zależności od upodobań 👌 

Komentarze

instagram @karellauk

Copyright © Karella