Ziołowy chlebek do rwania
Ostatnie wieczorne poczynania
w kuchni zaowocowały chlebkiem ziołowym do rwania 😍Przepis
został podpatrzony w Internecie, ale nie jest odzwierciedleniem 1:1.
Zmodyfikowałam proporcje i uważam, że są one idealne. Ciasto drożdżowe jeszcze
nigdy nie wyszło mi tak puszyste i elastyczne zarazem. Dzielę się przepisem, bo
to idealny dodatek do lekkich sałatek lub jako przekąska na stół, gdy w domu
goście 👌 Ja często podaję bagietki czosnkowe te kupne, ale coś
czuję, że będzie zmiana ❤️
✅3zabki czosnku
✅Garść pietruszki
✅Garść kopru
✅Łyżeczka suszonego oregano
✅150/200g maska
✅Szczypta soli
Pietruszkę, koper i bazylię szatkuje bardzo drobno. Masło powinno być w temperaturze pokojowej tak by idealnie połączyło się ze wszystkimi wspomnianymi ziołami. Przyprawiamy solą i dokładnie na mieszam łącząc wszystko w jednolitą masę.️
Składniki na ciasto⤵️
✅400 g mąki
✅300ml ciepłej wody
✅8g drożdży suchych
✅Łyżeczka soli
✅Łyżeczka cukru
✅Łyżka oliwy
◾ Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę i odstawić na 45minut aż ciasto wyrośnie.
◾ Po tym czasie zagnieść raz jeszcze, rozwałkować na prostokąt o grubości około 0.5cm
◾ Posmarować całość naszym masełkiem ziołowym i kroić wzdłuż na 3cm paski.
◾ Każdy z pasków złożyć jak harmonijkę i włożyć pionowo do blaszki z papierem do pieczenia
◾ Do piekarnika 180stopni 25 minut ✌️
Komentarze
Prześlij komentarz
Jestem bardzo wdzięczna za pozostawienie komentarza 😊