Szybki i smaczny mix warzywny z ryżem
Dawno nie publikowałam tutaj żadnego
pomysłu na danie. Okres ciąży a zwłaszcza końcówka nie sprzyjała by tworzyć
cokolwiek, skupiona byłam na zadaniu – nakarmić i mieć spokój – tak też
gotowałam bardzo kameralnie, domowo i przede wszystkim wybierałam sprawdzone połączenia,
które wiedziałam, że zaspokoją potrzebę głodu każdego z domowników. Ale do brzegu, dzisiaj przepis na sałatkę ze
zdjęcia. Lekka, łatwa w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje 😊
SKŁADNIKI:
5 łyżek sypkiego ryżu
6 większych różyczek brokuł
3 cm zielonej części pora
100g czerwone fasoli
3 łyżki oleju rzepakowego
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek granulowany
KROK I Ugotuj ryż w wodzie ze szczyptą
kurkumy mielonej, czosnku granulowanego oraz pieprzu i soli. Pilnuj, aby się
nie rozgotował. Odcedź i ostudź
KROK II Różyczki brokuł podziel na
mniejsze części i umieść w misce. Wyciśnij sok z cytryny i zalej wrzącą wodą.
Pozostaw pod przykryciem 15 minut. Odcedź i ostudź tak samo jak w przypadku ryżu.
W między czasie pokrój por na krążki.
KROK III Ostudzony ryż i brokuł umieść w
misce, dodaj por i odsączoną z wody/zalewy czerwoną fasolą. Wlej dokładnie 3
łyżki oleju, przypraw pieprzem, solą, czerwoną papryką i czosnkiem. Gotowe!
W naszym przypadku ja
zaspokajam się jedną miskę tego połączenia, zaś Stary potrzebuje do pełni
szczęścia jakiegoś mięsa – grillowana pierś w ziołach będzie idealnym
dopełnieniem 😉
Komentarze
Prześlij komentarz
Jestem bardzo wdzięczna za pozostawienie komentarza 😊