Szybki i smaczny mix warzywny z ryżem

 

Dawno nie publikowałam tutaj żadnego pomysłu na danie. Okres ciąży a zwłaszcza końcówka nie sprzyjała by tworzyć cokolwiek, skupiona byłam na zadaniu – nakarmić i mieć spokój – tak też gotowałam bardzo kameralnie, domowo i przede wszystkim wybierałam sprawdzone połączenia, które wiedziałam, że zaspokoją potrzebę głodu każdego z domowników.  Ale do brzegu, dzisiaj przepis na sałatkę ze zdjęcia. Lekka, łatwa w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje 😊



SKŁADNIKI:

5 łyżek sypkiego ryżu

6 większych różyczek brokuł

3 cm zielonej części pora

100g czerwone fasoli

3 łyżki oleju rzepakowego

Sok z połowy cytryny

Sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek granulowany

 

KROK I Ugotuj ryż w wodzie ze szczyptą kurkumy mielonej, czosnku granulowanego oraz pieprzu i soli. Pilnuj, aby się nie rozgotował. Odcedź i ostudź

 

KROK II Różyczki brokuł podziel na mniejsze części i umieść w misce. Wyciśnij sok z cytryny i zalej wrzącą wodą. Pozostaw pod przykryciem 15 minut. Odcedź i ostudź tak samo jak w przypadku ryżu. W między czasie pokrój por na krążki.

 

KROK III Ostudzony ryż i brokuł umieść w misce, dodaj por i odsączoną z wody/zalewy czerwoną fasolą. Wlej dokładnie 3 łyżki oleju, przypraw pieprzem, solą, czerwoną papryką i czosnkiem. Gotowe!


W naszym przypadku ja zaspokajam się jedną miskę tego połączenia, zaś Stary potrzebuje do pełni szczęścia jakiegoś mięsa – grillowana pierś w ziołach będzie idealnym dopełnieniem 😉

A Ty którą wersję wolisz, wegańską czy raczej bez mięsa się nie obejdzie?


 

Komentarze

instagram @karellauk

Copyright © Karella