Zapiekane warzywa wraz z piersią kurczaka || Pomysł na bardzo szybki obiad
Dzisiejszy obiad powstał z
myślą wykorzystania zalegających warzyw w lodówce i przede wszystkim zależało
mi na czymś szybkim do przygotowania. Na dobrą sprawę możecie użyć dowolnych
składników, jakie obecnie macie w swoim posiadaniu. Gdybym miała cukinię,
pietruszkę lub seler też bym je dodała. Dowolność skompletowania produktów
zależy od waszych upodobań. Nie lubisz pieczarek? Nie musisz wcale ich dodawać 😉 Na ten obiad złożyły się
marchewki, pieczarki, brokuł, por, ziemniaki oraz czosnek. I oczywiście
wspomniana pierś z kurczaka 😊 W tym wpisie nie będzie
sztywnych proporcji. W mojej kuchni przeważnie improwizuję. W sumie robię to za
każdym razem, ale mniejsza z tym. Chodzi mi właściwie o to by pokazać Ci, że
nie musisz trzymać się twardych przepisów czy zasad a kuchnia to miejsce by dać
upust wyobraźni 😊
Pierwsze za co się zabieramy to oczywiście zamarynowanie naszego mięsa. Pokrojoną pierś w większe kawałki (kostkę) przyprawiam majerankiem, rozmarynem, kminkiem, koperkiem i wyciskam trzy ząbki czosnku. Tych przypraw dodaję po pół łyżeczki każdej. Sól i pieprz według własnego uznania. Wszystko razem mieszam i odstawiam na około 1 godzinę. Tak by smaki mogły się przejść aromatem.
W międzyczasie przygotowuję pozostałe warzywa. Ziemniaki kroję w większą kostkę i obtaczam w jednej łyżce oliwy wraz z przyprawą do ziemniaków. Marchewki kroję w półksiężyce lub talarki, w zależności od wielkości warzywa. Por kroję w krążki a pieczarki w kostkę.
Na dno
naczynia żaroodpornego wykładam ziemniaki. Następnie wrzucam marchew, różyczki brokułu,
por oraz pieczarki. Mięso dodaję na samą górę i do piekarnika! Oczywiście to
ułożenie to jest tylko moja fantazja. Jest też druga opcja, aby wszystko razem
wymieszać w jednej misce a następnie przełożyć do naczynia
Całość podałam z sałatką wykonaną z rzodkiewki szczypiorku i sałaty pekińskiej z jogurtem naturalnym. Przyprawioną jedynie pieprzem i solą.
Całość podałam z sałatką wykonaną z rzodkiewki szczypiorku i sałaty pekińskiej z jogurtem naturalnym. Przyprawioną jedynie pieprzem i solą.
Prawda,
że banalnie proste do przygotowania? Całość zajęła mi około 30 minut a resztą
zajmuje się mój piekarnik, który nastawiam na 180stopni i pozostawiam na około
45/60 minut. Jeśli nie masz czasu, ten pomysł na obiad jest właśnie dla Ciebie ♥
Smacznego! 😊
Smacznego! 😊
Komentarze
Prześlij komentarz
Jestem bardzo wdzięczna za pozostawienie komentarza 😊