Zapiekane warzywa wraz z piersią kurczaka || Pomysł na bardzo szybki obiad


Dzisiejszy obiad powstał z myślą wykorzystania zalegających warzyw w lodówce i przede wszystkim zależało mi na czymś szybkim do przygotowania. Na dobrą sprawę możecie użyć dowolnych składników, jakie obecnie macie w swoim posiadaniu. Gdybym miała cukinię, pietruszkę lub seler też bym je dodała. Dowolność skompletowania produktów zależy od waszych upodobań. Nie lubisz pieczarek? Nie musisz wcale ich dodawać 😉 Na ten obiad złożyły się marchewki, pieczarki, brokuł, por, ziemniaki oraz czosnek. I oczywiście wspomniana pierś z kurczaka 😊 W tym wpisie nie będzie sztywnych proporcji. W mojej kuchni przeważnie improwizuję. W sumie robię to za każdym razem, ale mniejsza z tym. Chodzi mi właściwie o to by pokazać Ci, że nie musisz trzymać się twardych przepisów czy zasad a kuchnia to miejsce by dać upust wyobraźni 😊


Pierwsze za co się zabieramy to oczywiście zamarynowanie naszego mięsa. Pokrojoną pierś w większe kawałki (kostkę) przyprawiam majerankiem, rozmarynem, kminkiem, koperkiem i wyciskam trzy ząbki czosnku. Tych przypraw dodaję po pół łyżeczki każdej. Sól i pieprz według własnego uznania. Wszystko razem mieszam i odstawiam na około 1 godzinę. Tak by smaki mogły się przejść aromatem.

W międzyczasie przygotowuję pozostałe warzywa. Ziemniaki kroję w większą kostkę i obtaczam w jednej łyżce oliwy wraz z przyprawą do ziemniaków. Marchewki kroję w półksiężyce lub talarki, w zależności od wielkości warzywa. Por kroję w krążki a pieczarki w kostkę.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładam ziemniaki. Następnie wrzucam marchew, różyczki brokułu, por oraz pieczarki. Mięso dodaję na samą górę i do piekarnika! Oczywiście to ułożenie to jest tylko moja fantazja. Jest też druga opcja, aby wszystko razem wymieszać w jednej misce a następnie przełożyć do naczynia



Całość podałam z sałatką wykonaną z rzodkiewki szczypiorku i sałaty pekińskiej z jogurtem naturalnym. Przyprawioną jedynie pieprzem i solą.

Prawda, że banalnie proste do przygotowania? Całość zajęła mi około 30 minut a resztą zajmuje się mój piekarnik, który nastawiam na 180stopni i pozostawiam na około 45/60 minut. Jeśli nie masz czasu, ten pomysł na obiad jest właśnie dla Ciebie



Smacznego! 😊

Komentarze

instagram @karellauk

Copyright © Karella